• Početna>
  • Vesti>

Zvečan: Odbornici usvojili Plan o energetskoj efikasnosti

Odbornici Skupštine opštine Zvečan danas si jednoglasno usvojili Plan o energetskoj efikasnosti opštine Zvečan.

Stevan Đokić, član radne grupe za pisanje akcionog plana u oblasti energetske efikasnosti koju je formirala opština Zvečan, kaže da će usvajanjem plana opština moći da konkuriše kod međunarodnih investitora. Takođe, jedan od ciljeva je i poboljšanje opštinskih usluga.

„Ciljevi ovog plana su smanjenje troškova za nabavku energije i energenata, renoviranje energetskog sistema, poboljšanje sanitarnih uslova i poboljšanje produktivnosti, kao i smanjenje emisije štetnih gasova. Glavna namena je privlačenje investitora, jer će opština moći preko raznih fondova, ministarstava i institucija da aplicira za buduće projekte“, ističe Đokić.

Na četvrtoj redovnoj sednici, gradonačenik Zvečana Vučina Janković predstavio je finansijski izveštaj za 2015. godinu. Govoreći o budžetu za kapitalne troškove, Janković je rekao da je potrošeno 394200 evra, tj. 26%, ali da je zbog projekata čije je izršenje planirano za 2016. godinu, ukupno izvršenje  budžeta je smanjeno.

„Nismo uspeli sve projekte da realizujemo do kraja, ali većina projekata je uspešno završena u 2015. Godini“, navodi Janković.

Na sednici je bilo reči i o problemu vodosnabdevanja koji nekoliko meseci otežava život stanovnicima sela Žaž i Boljetin. Gradonačelnik je istakao da će uraditi koliko je u njegovoj moći i pomoći da se ovaj problem reši.

Comments

Pročitaj još