• Početna>
  • Vesti>

Prvi preliminarni rezultati CeSID-a: Za SNS glasalo 56,2% glasača, sledi SPS pa SRS

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio Cesid na malom uzorku, najviše glasova na izborima za parlament osvojiila je SNS – 56, 2, dok je SPS na drugom mestu sa 10, 9 odsto.

Potom sledi SRS sa 7, 3 odsto, DS sa 5,7 odsto.

Dveri-DS S su osvojili 4,4 odsto, a koalicija SDS, LDP, LSV – 4, 1 odsto.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković saopštio je da je izlaznost nešto veća nego na prošlim izborima održanim 2014. godine.

Po regionima gledano u centralnoj Srbiji je izlaznost bila 54,8 odsto, u Vojvodini 52,9 odsto, a u Beogradu 49 procenata.

On je najavio da će CESID u 21:05 sati izaći sa prvim rezultatima izbora, dodajući da ti rezultati, kao ni podaci o izlaznosti ne uključuju birače koji su u inostranstvu, gde CESID nema posmatarče, kao što nema ni u zatvorima i na teritoriji Kosova i Metohije.

Vuković je istakao da na Kosovu i Metohiji ima značajna skupina birača, i da se rezultati moraju čekati od relevatnih institucija.

On je objasnio da je CESID imao preko 800 ljudi na biračkim mestima, koji su beležili tok glasanja, kao i dodatnih 170 lokalnih koordinator u opštinskim komisijama.

Prema njegovim rečima na ovim izborima uočeno je svega desetak nepravilnosti, tako da je ocenio da su izbori protekli sa manjim obimom prekršaja.

Comments

Pročitaj još