• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici učenici dočekali Olimpijski plamen

Učenici osnovnih i srednjih škola opština na severu Kosova i Metohije svečano su danas u Kosovskoj Mitrovici dočekali  Olimpijsku baklju pred 10. jubilarne Olimpijske igre učenika Republike Srbije u Vranju.

Baklja je u Kosovsku Mitrovicu stigla nešto posle 10h gde su je dočekali učenici  iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Vučitrna. Oni su je potom, od rukedo ruke,  proneli kroz ulice Kralja Petra i  Lole Ribara do platoa kod Srednje tehničke škole Mihajlo Petrovič Alas gde je organizovana prigodna svečanost.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić poželeo je tom prilikom,  mnogo uspeha svim đacima koji će predstavljati Kosovo i Metohiju na predstojećim Olimpijskim igrama učenika koje će se u Vranju održati od 9. do 15. maja.

“Izuzetna je cast što smo u ovom broju okupljeni i složni kada je u pitanju pobeda.  Verujemo u pobedu na desetim, jubilarnim olimpijskim igrama”, istakao je Spirić i naglasio da najveću treba ukazati nastavnicima i direktorima škola koji čine sve da se život mladih u našem gradu poboljša. Spirić je istakao važnost uloge nastavnika fizičke kulture koji se, kako je rekao, nesebično daju đacima i promovišu zdrav život.

U ime ministarstva omladine i sporta Vlade RS okupljene učernike pozdravio je savetnik u Savezu za školski sport Srbije Slobodan Čičanović koji je izrazio zahvalnost ovom ministarstvu što je izdvojilo značajna sredstva za održavanje ovakve  sportske smotre. “ Svim ekipama koje su stekle pravo na učešće u ovim igrama čestitam i želim vam da postignete uspeh  u Vranju. Mnoge ekipe iz ovog regiona su postizale uspehe na republičkim takmičenjima i ja to očekujem I sada. Želim vam da pore svega završite školsku godinu sa odličnim uspehom”, istakao je Čičanović.

Mnogo uspeha ekipama poželeo je i predsednik Sportskog saveza za školski sport Kosovske MItrovice dr Milan MIšić koji je istakao značaj angažovanja nastavnika fizičke kulture u dobrom radu Saveza.

Učenici škola sa severa pokrajine takmičiće se u sledećim sportskim disciplinama: odbojka,  mali fudbal,  stoni tenis, košarka,  rukomet i atletika.

Olimpijski plamen je iz Kosovske Mitrovice  nastavio put ka Novom Pazaru.

Organizator svečanog dočeka Olimpijskog plamena u Kosovskoj Mitrovici je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge  Kosovska Mitrovica u saradnji sa Sportskim savezom Kosova i Metohije i Sportskim savezom Kosovska MItrovica.

Olimpijske sportske igre učenika Republike Srbije  se održavaju svake četvrte godine, praćene Olimpijskim plamenom.

Do sada je održano 9 Olimpijskih igara a prve su održane 1980. godine.

Olimpijske igre učenika Republike Srbije ove godine će se održati od  9.do 15.maja  u Vranju u sportskim granama: atletika, mali fudbal, odbojka, košarka, rukomet, karate, streljaštvo, džudo, plivanje, gimnastika,  stoni tenis, male olimpiske igre, tenis i mini atletika.

U kvalifikacionim takmičenjima nastupa oko 350.000 učenika osnovih i srednjih škola koji se takmiče u 4 nivoa od: školskih, opštinskih, okružnih i međuokružnih prvenstava a plasman na Olimpijske igre učenika RS obezbediće oko 5.000 učenika sa teritorije Republike Srbije.

Olimpijske igre učenika Republike Srbije sprovode se u organizaciji Saveza za školski sport Srbije a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još