• Početna>
  • Vesti>

Dan studenta PU: Država bez mladosti je država bez budućnosti

Obeležavanje Dana studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici otpočelo je danas svečanom akademijom na Fakultetu tehničkih nauka.

Svečanosti su prisustvovali rektor, dekani, predstavnici Studentskog parlamenta, predstavnici lokalne samouprave, Kancelarije za Kosovo i Metohiju  i brojni studenti.

Predsednik Studentskog parlamenta univerziteta Milan Savić čestitajući Dan studenata, istakao je zabrinutost zbog činjenice da sve više akademaca sa stečenim znanjem i diplomom napušta zemlju i odlazi u inostranstvo.On je apelovao na nadležne da se „pozabave problemima mladih i obrazovanih ljudi“.

„Država bez perspektivne mladosti je država bez budućnosti“, istakao je Savić.

On je podsetio prisutne na veliku ulogu koju su studenti odigrali u očuvanju Univerziteta i nacionalnog blaga na Kosovu i Metohiji.

„Tokom dva meseca akcije protiv ulaska nepostojeće države Kosovo u UNESCO, studenti sa svojom državom  dokazali su da su dostojni protivnici svima onima koji pokušavaju da nam otmu ono što je naše, bez obzira na to ko su i kolikom su silom praćeni. Mi i dalje postojimo, i to je samo po sebi podvig i naš najveći uspeh. Imajući u vidu sve okolnosti, slobodan sam reći da bi retko ko na našem mestu to ostvario“, rekao je Savić.

Biti student danas znači izraz duhovnog života i uočljivo odličje srpskog potencijala, ocenio je rektor Univerziteta prof. dr Srećko Milačić.

„Vaša težnja za utemeljenim znanjem se ogleda ne samo kod vas i vaših profesora, već celog duhovnog okruženja. Osobenost vašeg mišljenja ne bi smela da leži u prilagodljivosti, već u posebnim zahtevima i ciljevima, usmerenosti na nešto što pobuđuje sporove, talasa ustajalost i traži izlaz iz učmalosti“, poručio je rektor.

Studentima se obrazio i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, i to prilikom istakao da je odgovornost Republike Srbije da studenti nakon diplomiranja ostanu na ovom prostoru, jer „samo teritorija bez mladosti ne znači ništa“.

„Pored svih obaveza koje imaju vaše kolege iz centralne Srbije, vaša obaveza je da čuvate ono što nam je najsvetije, da čuvate Kosovo i Metohiju. Nije dovoljno da sutra odavde izađete kao ljudi puni znanja. Mnogo bitnije je da ovde i ostanete. Sve što radimo je jedno veliko ništa bez vaše mladosti koja će ovde ostati i koja će nastaviti da radi, gradi i jača Srbiju”, podvukao je Jović.

“Znanje je naš najveći kapital, a obrazovanje uslov budućeg razvoja”, rekao je student prorektor Nemanja Biševac i dodao da studenti samo obrazovanjem mogu doprineti bržem razvoju Univerziteta. On je napomenuo da Studentski parlamnet kroz svoje aktivnosti ima veliku podršku Univerziteta, Studentskog centra i lokalne samouprave.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su hor Fakulteta umetnosti i studenti Filozofskog fakulteta Aleksandra Barović i Jovan Aleksić. Takoše, uručene su i zahvalnice studentima zaslužnim za poseban doprinos poboljšanju studentskog standarda.

Organizator Dana studenata – Studentski parlament pored svečane akademije, za studente je pripremio i pozorišnu predstavu “Korak do poziva” koja će biti odigrana večeras od 19.30h u Studentskom klubu Doma VI. Ulaz na predstavu je besplatan. Na platou Tehničke škole Mihailo Petrović Alas sutra od 10h biće održane sportske igre. Studente očekuju I dve žurke, dnevna u kafiću Index, I druga večernja u diskoteci “Dama”.

Comments

Pročitaj još