• Početna>
  • Vesti>

“Šuma” Ervina Ćatovića u Galeriji Fakulteta umetnosti

U galeriji Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici otvorena je sinoć izložba slika Ervina Ćatovića pod nazivom “Šuma”kojoj je prisustvoavo i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Djurić i rekao da je “umetnost polje nesputane slobode i duha života u kome se krije seme pobede i čuva iskra slobode”.Umetnost je isto što i sloboda, mislim da umetnost treba da uzdignemo na najviši mogući pijedastal i kulturu uopšte, da kulturu i umetnost iskoristimo neuporedivo više kao sredstvo našeg predstavljanja drugima, nego kroz uobičajene argument i političke priče kojima smo oprhvani – rekao je Djurić.

Dr Branka Gugolj, docent FU je rekla da profesor Ćatović poput “velikih imena evropske umetnosti, evropskog slikarstva, holandskih, flamanskih slikara, Rubensa ili Rembranta” radeći i stvarajući svoja dela brine o mladim ljudima pružajući im priliku da izučavaju i podučava ih.

– U stvaralaštvu profesora Ćatovića se sa jedne strane vidi tematski blok i sa druge strane likovni izraz, pobeda boje nad crtežom, što ne znači da je crtež kao jedan medij stvaralaštva bio zanemaren – rekla je Gugolj.

Izražavajući posebnu zahvalnost svojim studentima Ćatović o svojoj izložbi skromno kaže “svi nosimo jedan osobeni likovni rukopis koji je pomalo inspirisan sredinom, a više nekim unutrašnjim osećanjima”.

Ervin Ćatović je rodjen u Prištini gde je završio Fakultet likovnih umetnosti i postdiplomske studije, nakon čega su usledila studijska putovanja i usavršavanje u Italiji i Francuskoj. U imprsivnoj biografiji beleži preko 40 samostalnih, 190 kolektivnih izložba i učešće na 19 prestićnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Za svoje stvaralaštvo i izuzetan doprinos Ćatović je višestruko nagradjivan u zemlji i inostranstvu (2008. Trondhaim, galery, Norveška, 2010. Berlin, Prima centar, Galeri Weding, Nemačka, 2013. Dol-de-Bretagne i Nimmes, Art galery Francuska). SANU ogranak u Novom Sadu je Ćatoviću dodelila priznanje za umetničko delo koje obogaćuje zbirku SANU.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još