• Početna>
  • Vesti>

Borivoje Vučetić proslavio 6. rođendan u društvu ministra Vulina

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Vlade RS Aleksandar Vulin posetio je i ove godine porodicu Vučetić iz Kosovske Mitrovice u kojoj mali Borivoje danas puni 6 godina. Borivoje je 4. februara 2012. godine povređen u eksploziji bombe koju je  još uvek nepoznato  lice, bacilo kroz prozor njihove kuće u Bošnjačkoj mahali. Iako je operisan, Borivoje i danas živi sa gelerom u vratu, a roditelji kažu da cela porodica i dalje trpi posledice ovog nemilog događaja.

Borivoje je učenik Predškolske ustanove Danica Jaramaz. Ne priča rado sa novinarima ali je pokretom glave potvrdio da je dobar đak i da je srećno zaljubljen. Ipak roditelji kažu da ni danas, nakon četiri godine,  stan ne napušta bez njihove pratnje čak ni da bi se poigrao ispred zgrade.  Nakon incidenta, Vučetići su se preselili iz Bošnjaćke mahale u jedan od tri solitera u Kolašinskoj ulici. Žive skromno od 11.000 dinara minimalca koje Borivojev i Milicin otac Stevica prima od svoje firme. Snežana ne radi a želela bi. Na novinarsko pitanje upućeno ministru Vulinu da li je moguće zaposliti bar jednog od njih, on kaže da za to može da se nađe  rešenje u razgovoru sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

 Borivoje je primer kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji jer se nasilje nad njima ponavlja i nasilje nad njima se ne rasvetljava, rekao je Vulin. „Borivoje je lice Srba na Kosovu i Metohiji . Rođen je kad i moj sin i veliko mi je zadovoljstvo da ga vidim da raste, da je svake godine sve lepši, sve pametniji i sve viši. Radujem se tome,  ali sam veoma tužan što istina o njegovom prekinutom detinjstvu, nikako da nam bude poznata“, istakao je Vulin. On je izrazio očekivanje da će se međunarodna zajednica oglasiti bar da kaže  da nema novih saznanja, da, kako je rekao „ kaže da nije zatvorila slučaj i da će jednog dana možda nešto uraditi i da kaže da ovo dete ima pravo na istinu“.

U trenutku napada, Borivoje je imao dve a njegova sestra Milica 9 godina. Usdled povreda, oboje su smešteni najpre u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici da bi potom bili prebačeni na dečiju kliniku u Beogradu. Kosovska policija dan nakon napada, hapsi njihovog komšiju Srbina  ali ga ubrzo, usled nedostatka dokaza, pušta na slobodu. Do danas, niko od nadležnih iz kosovskih institucija ili mešunarodne zajednice nije progovorio o ovom stravičnom zločinu, iz koga su samo pukim slučajem, svi izašli živi.

Comments

Pročitaj još