• Početna>
  • Vesti>

Bez promena u statusu i organizaciji Univerziteta. Đurić: Neko namerno hteo da poseje paniku

Univerzitet u Prištini sa privremenim  sedištem u Kosovskoj Mitrovici neće doživeti nikakve promene kada je reč o njegovom statusu I organizaciji rada, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Marko Đurić.

“Ni jedan korak neće biti vučen, ni jedna mera neće biti pravljena bez najšireg konsenzusa u akademskoj zajednici. Nema nikakvih inicijativa za reorganizaciju, niti bilo čega za šta su postojale spekulacije u javnosti”, rekao je Đurić danas u Kosovskoj Mitrovici nakon sastanka sa rektorom, dekanima svih fakulteta i Studentskim parlamentom Univerziteta.

Đurić je istakao da je tokom vikenda u javnost izašlo nepotpisano saopštenje, koje je uzrokovalo brojne spekulacije I demantovao vest da je postojala inicijativa o reorganizaciji Univerziteta.

“Ono što je istina jeste da je naša kancelarija zatražila od resornog ministarstva da utvrde činjenično stanje vezano za funkcionisanje pojedinih službi na nekim fakultetima. Moj utisak je da je neko namerno hteo da izazove konfuziju, I širenjem lažnih vesti  poseje paniku među studente I članove akademske zajednice. Došao sam da prenesem stav da dok je ove vlade, niko ne sme da dira naš Univerzitet, jer je on jedan od stubova našeg opstanka”, istakao je Đurić.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je Priština osnovala komisiju koja se bavi pitanjem srpskog Univerziteta, i koja je  sastanak održala 25. marta, Đurić je rekao da “oni ne bi trebalo da se bave pitanjima koja nisu u njihovoj nadležnosti”. On je dodao da je Univerzitet u nadležnosti Republike Srbije ,i  da će u njenoj nadležnosti biti i u budućnosti.

“Mogu podjednako da diskutuju o Univerzitetu u Rejkjaviku. Za njih je to potpuno isto. Oni nemaju nikakve ingerencije nad ovim univerzitetom, niti bilo kakvu mogućnosti da negativno utiču na njega”, poručio je Đurić.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Srećko Milačić istakao je da su na današnjem sastanku rešeni svi nesporazumi oko pisma koje je uputila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Ministartsvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Drago mi što je dogovoreno da u budućem periodu  delujemo jedinstveno, i da se ponosimo činjenicom što je naš Univerzitet stabilan, da su znanje I istina onaj viši integritet koji krasi našu obrazovnu ustanovu. Uz pomoć države nadamo se da će u budućem periodu biti još bolje”, poručio je rektor.

Predsednik Studentskog Parlamenta Univerziteta Milan Savić izjavio je da je zvanični stav ovog tela da ne prihvata bilo kakvu promenu u statusu Univerziteta.

“Dobili smo čvrste garancije direktora Kancelarije za Kosovo I Metohiju da se na Univerzitetu neće dešavati nikakve promene, i da će za sva buduća pitanja prvo biti pitan Univerzitet, pa onda stručna lica”, naveo je Savić.

Po ovom pitanju oglasio se i Studentski parlament Filozofskog fakulteta i u saoštenju za javnost naveo  da ovo telo ”odbacuje pomenuti predlog I ističe apsolutnu saglasnost  sa odlukom Saveta fakulteta, kojom se ovaj predlog jednoglasno osuđuje I odbacuje.”

“Oglašavamo da ćemo se  uvek, kao I do sada, boriti za prava I interese svih studenata našeg fakulteta I ujedno svim silama truditi da sprečimo zloupotrebu naših koleginica I kolega u dnevno-političke svrhe”, navodi se u saopštenju.

Tokom vikenda, mediji su preneli vest da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio predlog Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da Vlada Republike Srbije u tehničkom mandatu donese odluku o ukidanju svih deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i osnivanju “integrisanog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici”.

Comments

Pročitaj još