Đurić: ZSO će biti formirana, cilj je da Srbi imaju više

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana i da neće deliti ljude i teritorije već da je cilj da Srbima da više prava.

“ZSO je garant opstanka Srba na KiM i ona neće nikome oduzeti prava niti odlučivati o drugima. Ona nema za cilj da deli ljude i teritorije već da da Srbima što više prava”, rekao je Đurić u intervjuu za TV Top Channel iz Tirane.

Đurić je dodao da je ponosan zbog toga što građani mogu da se kreću lakše i slobodnije i da se na pregovorima u Briselu učestvuje kako bi se stvorila trajna stabilnost u delu naše regije i u delu naše teritorije.

Mi želimo funkcionalne odnose sa institucijama u Pristini koje će omogućiti građanima normalan život, bez obzira na vidljive političke nesporazume oko statusa”, rekao je on i dodao da je dosta žuči proliveno u prošlosti.

Đurić je rekao, kako je izvestila ova albanska televizija, da je Srbija zainteresovana da ima dobre odnose sa svim Albancima na Balkanskom poluostrvu jer su “oni i Srbi dva najveća naroda na Balkanu”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je kazao da će parlamentarni izbori u

pokrajini 24. aprila biti održani po modelu iz 2014. godine, odnosno u organizaciji OEBS-a.

Đurić je ocenio da je besmisleno bilo kakvo protivljenje održavanju izbora na Kosovu i da će svaki građanin koji je upisan u birački spisak imati mogućnost da iskoristi svoje građansko pravo.

Izvot: TANJUG

Comments