Zapaljena srpska kuća u Orahovcu

U Orahovcu je juče zapaljena kuća Tome Baljoševića, Srbina koji je kidnapovan pa ubijen jula 1998. godine, saznaje RTV Kim.

Paljenje srpske kuće u Orahovcu je reakcija na posetu zamenika premijera Kosova Branimira Stojanovića i direktora Kancelarije za zajednice u Vladi Kosova Ivana Tomića, kaže za RTV Kim Golub Kujundžić, predsednik Privremenog organa ove opštine.

Kujundžić, čija se kuća nalazi tik do zapaljene, veruje da je ovim slučajem poslata poruka njemu kao domaćinu sastanka sa Stojanovićem i Tomićem.

„Nije prvi put da se tako nešto desi prilikom posete zvaničnika. Ranije se to dešavalo nakon poseta zvaničnika Srbije, a u ovom slučaju su zvaničnici bili iz Vlade Kosova, što ima i posebnu težinu jer su iz srpske zajednice. Možda ima veze i sa odabirom kuće pošto sam ja juče bio domaćin Branimiru Stojanoviću i Ivanu Tomiću. Mislim da je time poslata poruka i meni i ostalim Srbima da se klonimo takvih aktivnosti“, rekao je Kujundžić.

Kujundžić kaže da su preostali Srbi i dalje meta sugrađana Albanaca, a to, kako ističe, pokazuje i slučaj skrnavljenja pravoslavnog groblja pred Zadušnice.

Smatra da se Srbi i dalje doživljavaju kao smetnja u Orahovcu.

„Smetaju i mrtvi Srbi i živi i sve što je srpsko i što ima neko obeležje je na udaru. Ataci na imovinu su stalna aktivnost koju srpovode prema nama. Samo pre tri dana smo imali organizovanu pljačku živine. Tri porodice su iste večeri pokradene, a da ne govorim o tim napuštenim kućama.“

Kujundžić kaže da je teško sačuvati i svoju kuću a kamoli tuđu. Njegova kuća je na meti napadača bila pet puta.

Izvor:RTV Kim

Foto: Blic

Comments

Pročitaj još