Đurić: Upozorenje da nasilje može da eskalira

Kosovska Mitrovica, 3. novembra 2015.- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric (S) urucio je danas kljuceve i resenja o useljenju stanarima dveju zgrada, izgradjenih sredstvima Vlade Srbije u naselju Bosnjacka Mahala u Kosovskoj Mitrovici.Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da ulaganje Vlade Srbije u Kosovsku Mitrovicu nije slucajno."Kosovska Mitrovica je za Srbe na Kosovu i Metohiji grad od strateskog znacaja. To je jedina velika urbana sredina koja je sacuvana posle svih pogroma, nasilja i proterivanja od 1999.godine naovamo i mi cemo nastaviti da posebnu paznju posvecujemo razvoju Kosovske Mitrovice", podvukao je Djuric.FOTO TANJUG/BOKI/ nr

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je sinoć da je zastrašivanje i maltretiranje radnica Narodnog pozorišta iz Prištine simptom mržnje prema Srbima na Kosovu i Metohiji i upozorenje da nasilje može da eskalira.

Đurić je u izjavi Tanjugu ocenio da maltretiranje i zastrašivanje radnica, osim što je lični akt primitivizma jedne male grupe nasilnika, jeste i simptom narastajuće slepe mržnje na Kosovu i Metohiji, koja se u tom društvu smisleno usmerava ka Srbima kako bi se skrenula pažnja sa hronične nesposobnosti albanske političke elite da reši nagomilane socijalne i ekonomske probleme.

“Iako ovaj incident srećom nije imao tragične posledice, on je upozorenje da mržnja i nasilje, koje na Kosovu i Metohiji godinama predstavljaju latentnu pretnju, mogu veoma lako da eskaliraju ukoliko se ne preduzmu odlučne mere da se tako nešto spreči”, upozorio je Đurić.

Ležernost i neprofesionalnost sa kojom je policija u Prištini reagovala na prijavu o incidentu nažalost svedoči o nepostojanju volje i kapaciteta da se prepozna opasnost od ovakvih nasumičnih i bezumnih akata nasilja, ocenio je direktor Kancelarije za KiM.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Priština, kod Vučitrna, automobil u kojem su bila dva mladića jurio je vozilo u kojem su bile tri radnice Narodnog pozorišta Priština.

Incident se, kako je javio Radio Kim iz Čaglavice, dogodio oko 11 sati kada su Ivanka Simić, Tamara Tomanović i Olivera Šćepanović automobilom sa registarskim tablicama Vrnjačke Banje krenule na posao u Gračanicu.

Nakon što je prvo vozilo prestalo da ih juri, samo par kilometara dalje, pojavilo se drugo, I desila se slična situacija.

Tamara Tomanović izjavila je za naš radio da Ue posle ovog incidenta svi uplašeni za svoju bezbednost, jer strahuju da bi ovakav incident mogao da se ponovi. Izjavu Tomanovićeve možete pročitati na linku

Radnice prištinskog pozorišta maltretirali na putu

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još