• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM ulaže u razvoj voćarstva u leposavićkoj opštini

Programom raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede na KiM, Kancelarija Vlade Republike Srbije, u saradnji sa opštinom Leposavić, sprovela je konkurs i postupak javne nabavke za dodelu sadnica voća za 278 poljoprivrednih domaćinstava.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kim Zoran Bojović sa predsednikom privremenog organa opštine Leposavić Zoranom Todićem prisustvovao je podeli sadnica.

“Ovo je prvi korak. Tokom ove godine spremili smo poljoprivrednim proizvođšačima na KiM još nekoliko vrsta pomoći u domenu sadnica. Krećemo i sa kampanjom pomoći razvoja pčelarstva. Pčelarima početnicima podelićemo po pet košnica sa rojevima i pratećom opremom. Uz pomoć lokalnog Društva pčelara podelićemo po dvadeset društava sa košnicama starim pčelarima. Problema u plasmanu neće biti , jer smo sa Kompanijom „Metohija“ napravili dogovor o plasmanu na KiM i centralnoj Srbiji”, rekao je Bojović.

Predsednik Zoran Todić je istakao da Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM stoje uz svoj narod. Prepoznate su naše potrebe i obezbeđena su sredstva za podsticaj razvoja poljoprivrede. Opština Leposavić ima oko dve hiljade registrovanih poljoprivrednih domaćinstava. Ulažemo napore da unapredimo ovu granu. Potencijala ima i u buduće će se ulagati u razvoj poljoprivrede”, rekao je Todić najavljujući veću pomoć Vlade.

Opštinska služba za razvoj poljoprivrede obavila je sve neophodne pripremne radove po konkursu koji je raspisala Kancelarija za KiM. Referent za razvoj pljoprivrede Marina Rakić kaže da je podeljeno 56.085 sadnica različitih voćarskih struktura.

Podeljeno je 3.540 sadnica šljive za 70 poljoprivrednih domaćinstava, 600 sadnica višnje za 11 domaćinstava, jedno domaćinstvo dobilo je 25 sadnica trešnje, 420 sadnica kupine za sedam domaćinstava, 1.500 sadnica leske za 31 domaćinstvo, a 158 poljoprivrednika dobilo je 50.000 sadnica.

Voćari, vlasnici poljoprivrednih domaćinstava u podnožju Kopaonika i Rogozne zadovoljni su Programom Kancelarije i Vlade Republike Srbije i očekuju nova ulaganja u razvoj ovoga kraja.

Reči zahvalnosti uputili Hivzo Islamović iz Kaljina, Dejan Mladenović iz Jošanice i Slobodan Milunović iz Zavrate.

Programom rasposdele korišćenja podsticajnih sredstava predviđena je i dodela poljoprivrednih mašina za 75 domaćinstava. To će biti realizovano, najavio je predsednik Todić, do kraja ovog meseca.

Comments

Pročitaj još