SO Severna Mitrovica usvojila umanjeni budžet

SO Severna Mitrovica usvojila je danas budžet za 2016. godinu u iznosu od 4.970.832 evra.

Nakon što su iz Prištine stigle pisane garancije po kojima će ministarstvo finansija nadoknaditi minus nastao u radu opštine tokom cele godine, odbornici su podržali budžet koji je u odnosu na prethodnu godinu umanjen za 1.653.790 evra.

Gradonačelnik Goran Rakić, iako sumnja u obećanje Prištine, kaže da ambasade u Prištini poseduju isti dokument, te da su i one garant ovog dopisa.

“Dobili smo pisane garancije da će Ministartsvo finansija alocirati sredstva pre vremena I popuniti minus koji se bude javio u radu opštine, a već juna mesececa, vlada će rebalansom da pokrije minus u budžetu koji nastane tokom cele godine”, kaže Rakić. On je dodao da nam “ostaje nada i vera da će pisane garancije biti ispoštovane od strane Prištine”. On je dodao da će biti osnovana radna grupa koja će tokom godine sarađivati sa Ministarstvom finansija I drugim nadležnim institucijama, kako bi se što pre napravio povoljan teren za izradu budžeta za 2017. godinu I izbeglo zamrzavanje budžeta ili druge nepovoljne situacije.

Najveći rez napravljen je u kategoriji plata, koja je umanjena za 1.304.480 evra. Umanjene su u davanja za kapitalne investicije u iznosu od 171. 257 evra, robe i usluge za 144.239 evra i subvencije za 33.804 evra.

Šefica administracije u opštini Severna Mitrovica Adrija Hodžić ocenila je da budžet nije dovoljan za funkcionisanje opštine.

“Službenici koji rade pri Direkciji finansija bili su danas u Ministarstvu finansija, kako bismo već sada napravili plan za prevremene alokacije koje su garantovane. Sa budžetom i alokacijom koja je do sad urađena, mi već sada ne možemo čak ni da funkcionišemo”, podvukla je Hodžić.

Umanjeni budžet bio je problem i ostale tri opštine sa severa Kosova. Nakon što sui z Prištine stigle pisane garancije, sve četiri opštine danas su usvoje budžete za tekuću godinu.

Comments

Pročitaj još