• Početna>
  • Vesti>

Usvajanje budžeta za 2016. po dobijanju garancija iz Prištine; odbornici pozvali na pravično suđenje Oliveru Ivanoviću

Skupština opštine Severna Mitrovica neće usvojiti budžet za 2016. godinu dok iz Prištine ne stignu pisane garancije da budžet neće biti umanjen u odnosu na 2015. godinu.

Centralne vlasti iz Prištine dale su predlog budžeta za 2016. godinu koji je umanjen u kategoriji plata i kapitalnih investicija u odnosu na budžet iz prethodne, 2015. godine.  Ovo je bio razlog da se danas prekine 22. redovna sednica SO Severna Mitrovica, a gradonačelnik Goran Rakić kaže da je budžet za 2015. godinu bio politički budžet i da nije mogao da ispuni sve potrebe građana opštine Severna Mitrovica. On očekuje da će zastoj u usvajanju budžeta ubrzo biti otklonjen.

„Imamo uveravanja da će do kraja dana ili koliko sutra stići pisane garancije i da ćemo nastaviti sednicu i usvojiti budžet prema okružnici koju bude predložile centralne vlasti iz Prištine. Mogu vam reći da je budžet za 2016. umanjen u odnosu na 2015. godinu u kategoriji plata. Ostao je isti broj radnika, ali su novčana sredstva za isplatu ličnog dohotka umanjena“, kaže Rakić i dodaje da su sredstva umanjena i u kategoriji kapitalnih investicija.

Budžet za 2015. godinu iznosio je 6.624.622 evra.

Na sednici je, na predlog odbornika Igora Simića, usvojena odluka kojom se Eulexov sud poziva da što pre dostavi presudu advokatima odbrane lidera GI SDP Olivera Ivanovica, kako bi advokatski tim podneo zalbu na ovu presudu i pokrenuo drugostepeni postupak.

„Meni je drago da su svi odbornici iz srpskih političkih partija prepoznali potrebu da se donese ovakva rezolucija, kao odraz da se ne mirimo sa takvim načinom vođenja postupaka, koji se vode pre svega nekim političkim principima, a ne pravdom i onim što je izneto tokom postupka na sudu“, ističe Simić.

Simić ističe da iako zakon dozvoljava 60 dana, Eulexov sud u ovakvim sluačjevima nije prelazio rok od 30 dana.

„U slučaju Olivera Ivanovića taj rok je prošao, i sad se čeka šezdeseti dan. Svi rokovi koje je Eulex trebalo da ispoštuje kada je u pitanju Oliver Ivanović, a išli su njemu u korist, oni nisu bili ispoštovani. Sa druge strane, svaki rok koji je bio na ptetu Olivera Ivanovića, a jedan od poslednjih je privođenje u sudski pritvor, su bili striktno poštovani od strane Eulexa“, podvukao je Simić.

Rezolucijom SO Sevrna Mitrovica Apelacioni sud se poziva da u što skorijem roku preispita ceo predmet i donese odluku koja će se zasnivati na dokazima i pravu.

Comments

Pročitaj još