Đurić: Odvajanje novca za Fond preporuka, ne obaveza

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da zvuči neverovatno da nekome smeta poziv da se na dobrovoljnoj osnovi odvoje sredstava za humantirani Fond Eparhije raško-prizrenske kojim se između ostalih, finansiraju i narodne kuhinje.

Marko Đurić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da njegov poziv da se deo primanja na KiM daje Fondu Eparhije raško-prizrenske, nekome očigledno smeta.

“To je malo za rubriku verovali ili ne. Nekome smeta poziv da se, državni funkcioneri pre svega, na dobrovoljnoj osnovi odreknu dela sredstava za humantirani Fond kojim se između ostalih, finansiraju i narodne kuhinje”, kaže Đurić.

Dodaje da Srba na Kosovu i Metohiji možda ne bi ni bilo bez aktivnog rada Eparhije raško-prizrenske u 16 teških godina.
“Ovde se maši suština. Pitao sam da li bi funkioneri i oni koji primaju duple plate odvojili novac da pomognu Fond. Nije obaveza već je poziv na dobrovoljno izdvajanje dela zarade. Sramota me je i u njihovo ime”, napominje Marko Đurić.
Ističe da Srbi na KiM treba da imaju svog kandidata za predsednika Kosova.

“Savetovali smo predstavnike Srpske liste da se tako postave. Mislim da će doneti odluku u interesu Srba, a ako Srbi ne budu imali svog kandidata, ne izgleda realno da podrže Tačija”, smatra Đurić.

Dodaje da ne veruje u autentičnost političkog šoua u Prištini.
“Smatram da je politička igra za vlast u pitanju i to između klanova koji se bave politikom na KiM. Na kartu nacionalizma i malo šovnizma igraju i albanske partije na vlasti i u opoziciji”, kaže Đurić.

Zaključuje da rečnik koji se sad koristi ne doprinosi boljim odnosima na KiM.

Ističe da će Srbi sa KiM moći da glasaju na predstojećim izborima u Srbiji kao i na parlamentarnim izborima 2014.

“Očekujem da će SNS ostvariti dobar rezultat na KiM”, kaže Marko Đurić.

 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još