Честитка свим свечарима који прослављају Св. Трифуна

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честита свим грађанима Србије који славе Светог Трифуна, заштитника занатлија, ратара и виноградара.

Косово и Метохија је колевка српског виноградарства и Срби, без обзира на све тешкоће којима су данас изложени, са љубављу и муком негују винограде широм покрајине, па и у околини Ораховца, одакле су се вином снабдевали владари лозе Немањића и бројни српски манастири.

На данашњи дан треба подсетити да је српски цар Душан Силни био једини монарх на свету који је имао виновод. Он је, наиме, виноводом дугим 25 километара, направљеним од керамичких цеви, допремао вино из својих винограда и виница у Великој Хочи до дворова у Сврчину и Рибнику код Призрена.

Традиција винарства је и данас жива у том делу Метохије, а манастир Високи Дечани и даље производи вино у Ораховачком виногорју.

Канцеларија за Косово и Метохију је у протеклом периоду пружила знатну помоћ у опреми и репроматеријалу српским винарима на Косову и Метохији, и настојаће да у будућности комерцијалним произвођачима олакша пласман вина на тржишту.

Comments