• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici održan skup podrške Oliveru Ivanoviću

 

Na trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici danas je održan protest građana u znak podrške Oliveru Ivanoviću koji je juče vraćen u Pritvordsku jedinicu, odlukom Apelacionog suda. Prostestu je prisustvovao veliki broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana ali i  Leposavića,  Štrpca, Gračanice.Okupljeni su nosili transparente sa porukama podrške lideru GI SDP – Istinom do slobode, Sudite po pravdi ne po sili, Sloboda za Olivera. Prijatelji, saradnici i sugrađani Olivare Ivanovića, poslali su zajedničku poruku kojom od  suda traže da Oliver bude oslobođen jer je proces koji se protiv njega vodi kako kažu, politički montiran i bez dokaza.

Ispred GI SDP  poruku podrške Ivanoviću, koji je odlukom tročlanog medjunarodnog sudskog veća Osnovnog suda, osuđen na 9 godina zatvora, poslala je Ksenija Božović rekavši da ni ovo Olivera neće slomiti. “Oliver nije kriv. Odlučeno je da bez činjenica bude osuđen. Tražimo da bude oslobođen, a od političkih predstavnika Srba u Prištini i Beogradu tražimo da svaki razgovor sa predstavnicima međunarodne zajednice počnu pitanjem šta je sa Oliverom i njegovim pravima”, rekla je Božovićeva.

Reči ohrabrenja  uputio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev koji je istakao da je pravo na pravedno i pravično suđenje  elementarno  ljudsko pravo  i da će Srbija znati kako da na nepravdu odreaguje.“Ovo nije samo pesnica u lice Mitrovici i porodici Olivera Ivanovića. Ovo je pesnicva u lice svim Srbima na Kosovu i Metohiji i Republici Srbiji. Srbija je tu da  pomogne da bude pravde i za Olivera i za sve Srbe na Kosovu i Metohiji  i Srbija će znati da reaguje na nepravdu“,  kaže Kozarev.

Mi znamo da je presuda Oliveru, presuda normalnom životu, presuda Beogradu koji veruje mežunarodnoj pravdi ali suština našeg problema je u tome što ovde nije presuženo samo Oliveru, već je presuženo našoj slobodi, rekao je obraćajuće se okupljenim gražanima dugogodišnji prijatelj  i saradnik Olivera Ivanovića, Živojin Rakočević  “I zato je ovo poslednji trenutak da Beograd izađe iz ovih procesa I da na nove osnove postavi razgovore sa međunarodnom zajednicom”, rekao je Rakočević.

Podrčku pritvorenom Ivanoviću danas su dali i Udruženje gluvih i nagluvih Kosova i Metohij. Na protestu je pročitano i pismo podrške Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji sa Miloradom Arlovim na čelu.  Nakon skupa podrške, građani su prošetali do zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još