• Početna>
  • Vesti>

Povratnici dobili poljoprivrednu mehanizaciju od Kancelarije za KiM

Poljoprivrednicima povratnicima iz Novog Brda, Kosovske Kamenice, Gnjilana, Orahovca i Prištine uručena je danas pomoć u vidu poljoprivredne mehanizacije koju je obezbedila Kancelarija za Kosovo I Metohiju.

Dvadeset šest motokultivatora sa sa prikolicom, frezom ili kosačicom, poljoprivrednicima je uručio pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović.

„ Motokultivatori stižu na vreme za prolećne radove, a očekujem da tokom godine bude još dosta sličnih aktivnosti, posebno u domenu podele sadnica, košnica sa pčelama, đubriva i semenskog materijala, što će omogućiti da poljoprivredna domaćinstva proizvode za sebe, kao i da svoje proizvode plasiraju na tržište. Ovo su izuzetno kvalitetne i skupe mašine koje će, sigurni smo, biti od velike pomoći poljoprivrednicima da rade i žive od svoga rada“- rekao je Bojović, a prenela Kancelarija za Kosovo I Metohiju.

U prethodnoj fazi ovog projekta tokom protekle godine dodeljena je pomoć povratnicima u opštinama Peć, Istok, Klina, Uroševac i Gora u vidu 50 poljoprivrednih mašina i opreme, a u decembru 2015. godine povratnicima i interno raseljenim licima iz Novog Brda, Kosovske Kamenice, Gnjilana, Orahovca i Prištine uručeno je 15 plastenika i 10 kazana za rakiju.

Donacija je obezbeđena u okviru nastavka sprovođenja politike podsticanja procesa održivog povratka i realizacije sufinansiranja projekta IPA 2012 – Podrška unapređenju životnih uslova povratnika i zatvaranju kolektivnih centara, navodi se u saoštenju Kancelarije.

 

Comments

Pročitaj još