• Početna>
  • Vesti>

BIĆEMO DOBRI POTOMCI SAMO AKO NE ZABORAVIMO SVOJE PRETKE – 99 GODINA TOPLIČKOG USTANKA

U organizaciji Centra za kulturu “Sava Dečanac” iz Leposavića, sutra će biti obeleženo 99 godina od početka Topličkog ustanka.
U 7.30 časova učesnici marša od Leposavića do Sočanice okupiće se kod crkve Sv. Vasilija Ostroškog u Leposaviću. U 11 časova biće održan pomen žrtvama kod spomen česme u Sočanici, a pola sata nakon toga položiće se venci poginulima u ratu 1999.godine. Nakon obilaska Spomen sobe, u Domu kulture u Sočanici biće održana svečana akademija.

O Topličkom ustanku govoriće predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. pukovnik Ljubomir Marković, a stazama topličkih ustanika ide grupa od 200 ljudi, kao i deca iz škola u Leposaviću, gde će im biti održan čas istorije o Topličkom ustanku, najavio je gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice Gojko Milivojević iz Centra za kulturu “Sava Dečanac”.
Na pitanje kako da u ovakvom vremenu sačuvamo svoj identitet i pretke, Milivojević kaže da setivši se svojih predaka mi postajemo bolji i verniji potomci, a deci treba mnogo govoriti i raditi sa njima.
“ Srbi kao narod imaju svoju istoriju, koju nema niko. Hoće sve da nam to neutrališu, da zaboravimo, i budemo narod od juče. E nismo od juče, vekovima smo tu. Kroz to vreme, kroz te vekove smo se borili, ostavljali kosti, bili izloženi svemu i svačemu. Da bismo to zaboravili plasiraju nam sasvim nešto drugo što nema svoju vrednost ni po horizontali, ni po vertikali. Bićemo dobri ljudi samo ako ne zaboravimo svoje pretke” – kaže Milivojević.

IMG_1517[1]

Comments

Pročitaj još