“Jedinstvo” proslavilo 71. rođendan

Najstariji dnevni list na Kosovu i Metohiji  „Jedinstvo“, obeležio je danas 71. rođendan. Svečanosti, koja je ovim povodom organizovana u Kosovskoj Mitrovici,  pored redakcije ovog cenjenog lista, prisustvovalo  je mnoštvo njihovih kolega, predstavnika političkog života kosovskih Srba i ljudi iz sveta umetnosti.  Direktor preduzeća Panorama – Jedinstvo Svetozar Vlahović  rekao je obraćajući se zvanicama da  će Jedinstvo i u narednoim periodu nastaviti  da radi onako kako je to bilo i dosad – kao čuvari srpskog identiteta. „Verujem da će Jedinstvoi i u narednom periodu  imati tu ulogu koju je imalo i dosad  -da informiše srpski narod na profesionalan način nijednog momenta ne zaboravljajući onu osnovnu prepoznatljivu crtu patriotizma koji ne vređa nikoga, posebno naše komšije. Nikada se nećemo odreći naše kulture, jezika i pisma, jednom rečju- našeg identiteta“, istakao je Vlahović.

Svečanosti je  prisustvovao i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanov ić koji je rekao da Jedinstvo obeležava 71. rođendan u teškim vremenima ali da mi poznajemo i bolje  i lošije dane za srpski narod na Kosovu i Metohiji.
„Vi ste preživeli, istrajali i izneli na svojim  plećima  sve pa smo zato dužni da vam se danas za to zahvalimo i da preuzmemo na sebe dužnost da omogućimo da Jedinstvo ponovo postane dnevni list“, rekao je Stojanović.
Poseban pečat  svečanosti, dalo je prisustvo  naših sunarodnika iz Skadra,  u čije ime je prisutne pozdravio Pavlo Jakoja Brajović, predsednik Udruženja Srba i Crnogoraca iz Skadra.
„Trebalo je da prođe sedamdeset jedna godina da dođemo do  vas. Hvala Jedinstvu što je davao informacije o srpskom narodu u Albaniji jer mnogi od vas ni ne znaju koliko nas ima u Skadru“, podsetio je Brajović. 
„U Skadru su mnoge naše svetinje. Mi ih čuvamo tamo, možda u nešto boljim uslovima nego vi ovde u Kosovskoj Mitrovici.  Gonili su nas preko osamdesedt godina. Makli su nam imena, prezimena,  jezik… Unazad deset godina, u saradnji sa Srbijom, malo i Crnom Gorom a najviše sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom,  radimo na tome da mladi Srbi u Skadru nauče svoj, srpski jezik i dosad, smo uspeli da sedamsto dece nauče svoj jezik“, istakao je Brajović, upoznajući prisutne sa uslovima u kojima tamo živi srpski narod.
 U ime Udruženja novinbara Srbije, godišnjicu postojanja i rada, Jedinstvu je čestitao generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović rekavćši da ovo nije običan dan za Jedinstvo već da je sedamdesetjedna godina – čitav jedan život matice srpskog novinarskog postojanja na Kosovu i Metohiji. Nagradu Mirko Čupšić, koju Jedinstvo, sada već tradicionalno dodeljuje na ovaj dan, ove godine uručena je novinaru – dopisniku RTS-a  sa Kosova i Metohije, Andriji Igiću. 

Comments

Pročitaj još