Počela obnova banjskog kompleksa “Rajska banja”

Potpisivanjem ugovora između Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Eparhije raško-prizrenske i Privremenog organa opštine Zvečan, danas je u Banjskoj počela obnova banjskog  kompleksa „Rajska banja“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Marko Đurić ističe da obnovom manastira Banjska i banjskog kompleksa, ovo mesto može da postane novi centar srpskog okupljanja u južnoj srpskoj pokrajini.

„Uvereni smo da će banja zajedno sa manastirom Banjska moći da privuče veliki broj ljudi i da podari novi život mestu Banjska, koje je od izuzetnog značaja u ovom delu Kosova i Metohije“, kaže Đurić.

„Mislim da je ovo jedna zdrava klica razvoja turizma i da banja sa manastirom mogu postati novi centar srpskog okupljanja na Kosovu i Metohiji“, kaže Đurić i dodaje da Vlada RS veruje u razvoj i opstanak srpskog naroda na ovom prostoru.

Đuric je dodao da prve posetioce banja može da očekuje već na leto 2016. godine.

Vladika raško-prizrenski  i kosovsko metohijski Teodosije kaže da je cilj unapređenje života meštana Banjske i dodao da je u toku i obnavljanje manastira Banjska, kako materijalno, tako i duhovno.

„Ovo je lep dan kada započinjemo jedno dobro delo za sve nas, i za Srpsku pravoslavnu crkvu, za Srbiju i za srpski narod, naročito za one koji žive ovde u Banjskoj i koji treba da ostanu na svojim ognjištima“, poručio je vladika.

„Trudimo se kao što se trudio i sveti kralj Milutin i svi naši preci da unaprede ovo mesto na korist meštana i da se ovo mesto razvije u svakom pogledu, kako bi se intenzivirao život“, rekao je vladika.

Kompleks „Rajska banja“ obuhvataće konak za smeštaj gostiju, bazene sa lekovitom vodom i restoran. Smeštajni objekti i restoran biće izgrađeni u srpskom nacionalnom stilu.

1 2 3 4 5 6 8 9

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."