Šećerna bolest – tihi ubica

U Domu kulture “Trepča” u Zvečanu danas je predavanje na temu “Prevencija, dijagnostika i lečenje diabetesa” održao dr Bratislav Milovanović.

Milovanović, koji radi u Specijalističkoj bolnica Merkur u Vrnjačkoj Banji, kaže da negativni trend porasta obolelih od šećerne bolesti sve više raste. On dodaje da se često bolest dijagnostikuje nakon što već uzme maha, pa je, kako kaže, prevencija i redovno proveravanje zdravstvenog stanja, ključno kod onih pacijenata koji imaju neki od faktora rizika, a to su geneteska predispozicija, gojaznost, prekomerna upotreba alkohola I cigareta, hipertenzija, tj. povišen krvi pritisak, kao i starosna dob.

“Kod pacijenata kojima je dijagnostikovana bolest, neophodna je kontrola šećera našte, pre obroka I dva sata posle obroka, pre spavanja I u 3:00 h noću. To je profil koji treba raditi jednom mesečno”, kaže Milovanović i dodaje da je, kao I kod prevencije, I toku lečenja, neophodna fizička aktivnost I regulisana ishrana.

On ističe da osobe starije od 45 godina moraju vršiti proveravati nivo šećera u krvi na svake tri godine.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."