Oliver Ivanović: Očekujem oslobađajuću presudu

Suđenje lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću, nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici davanjem iskaza  optuženog. „Nije mi teško da dam odgovor ni na jedno pitanje tužioca jer ja govorim istinu“, rekao je Ivanović. On je istakao da očekuje oslobađajuću presudu.

„Ja nemam šta da krijem. Očekujem da će se ovo brzo završiti. Sudija je obećala da će do kraja januara imati konačnu presudu, što znači, ja se nadam, oslobađajuću. Ja sam opisao svoje ponašanje i svoj rad ta dva dana, od ujutru do uveče. Nemam nikakvu dilemu oko toga da li je to baš bilo tako ili drugačije. Na Sudu je da oluči koliko je to vredno. Mogu da pitaju šta hoće, ja sam mogao da iskoristim pravo da ne odgovaram na ta pitanja, ali ja nemam šta da krijem. To ću da kažem svakom“, ističe Ivanović.

Suđenje je danas počeko u pola deset i prekinuto je nešto posle 15h, dok je optuženog ispitivao javni tužilac Romulo Mateuš. Advokat odbrane Nebojša Vlajić rekao je novinarima nakon završetka današnjeg dela suđenja, da  i ovaj pokušaj javnog tužioca da poveže Ivanovića sa ovim događajima, ne stoji ni na kakvim dokazima.

„Ovo ispitivanje potvrđuje naše ubeđenje od samog početka da ovde nema nikavih dokaza. Povezati Olivera Ivanovića sa određenim događajima na Kosovu ili u Kosovskoj Mitrovici nije moguće, niti za to postoji ikakvi dokazi“,  podvukao je Vlajić.

Tokom prvog dela davanja iskaza, optuženi je odgovarao na pitanja odbrane. Najviše je bilo reči o radnom angažmanu Ivanovića koji je tokom 1999. i 2000. godine radio u firmi Feronikl u Glogovcu na položaju zamenika direktora. Govoreći o dešavanjima od 14. aprila 1999. godine, Ivanović je rekao da je tada bio na poslu jer su svi zaposleni u Feroniklu, bili u radnoj obavezi. Kao dokzni materijal, Ivanovićeva odbrana priložila je sudu njegove dnevnike u kojima je Ivanović detaljno i pedantno zapisivao sve svoje obaveze i poslovne sastanke, između ostalog i za taj dan. U delu suđenja u kom je Ivanovića ispitivao javni tužilac, više se govorilo o Ivanovićevim aktivnostima u periodu kada je bio policijski rezervista što odgovara periodu pre 1999. godine. Za događaje koji se odnose na 3.februar 2000. godine kada je bačena bomba na kafić ,,Belami,, u Kosovskoj Mitrovici, Ivanović je rekao da eksploziju nije čuo jer je bio u stanu, ali da je posle toga otišao na lice mesta jer je bio zabrinut za svoju decu. “Bilo je povređeno više desetina ljudi, ljudi su trčali ulicama, a dosta vozila otišlo je do bolnice” rekao je Ivanović i dodao da je i on otišao do bolnice kako bi pokušao da sazna imena povređenih, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i u razgovoru sa lekarom ponudio pomoć i kontakt sa pripadnicima Kfora. Te večeri je, kako je objasnio, u gradu vladalo haotično stanje. Davanje iskaza optuženog po pitanjima tužioca a potom i sudskog veća, nastaviće se u utorak 8. decembra. Oliver Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine. Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, pravnik Nebojša Vujačić i profesor Aleksndar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva. Završne reči u postupku očekuju se počev od 15. Decembra, a presudu advokati odbrane ne očekuju pre januara meseca sledeće godine.

 

Comments

Pročitaj još