Osobe sa invaliditetom na margini društva

Stanje u društvu je krajnje alarmantno kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, upozorava sekretaraka Narodne Tehnike Nada Vučić  i ističe da je ovaj deo populacije na društvenoj margini.

Predstavljajući tromesečni projekat izrade predmeta od drveta koji sprovodi Narodna tehnika iz Kosovske Mitrovice, sekretarka ustanove kaže da ova aktivnost ima za cilj da podigne  kapacitet  osoba sa invaliditetom i omogući im brže pronalaženje posla u budućnosti.

Iako je saradnju sa lokalnom samoupravom okarakterisala kao dobru, Vučić je ovom prilikom apelovala na druge institucije koje su dužne da se uključe u rešavanje problema velike nezaposlenosti osoba sa invaliditetom.

“Postoje i druge institucije, privrednici, pre svega poslodavci, koji imaju i zakonsku obavezu da zaposle lica sa invaliditetom. Mi ih opominjemo i pozivamo da to i učine. Zašto bi plaćali kazne koje su propisane zakonom, kada mogu da uposle lice sa invaliditetom? Svi oni imaju neke sposobnosti, a na poslodavcima je da im nađu radna mesta”, kaže Vučić.

Ona dodaje da je Narodna tehnika zahvalna lokalnoj samoupravi  koja već tri godine finansijski podržava projekte ove ustanove.

“Ipak nije dovoljno da to čini samo opština, to moraju da čine i druge institucije”, zaključuje Vučić.

Igor Đurić jedan je od učesnika projakta. Đurić je nekadašnji radnik JP Vodovod Ibar, ali je nakon saobraćajne nesreće ostao bez posla. Ipak,  kako kaže, ove aktivnosti mu mnogo znače.

“Voleo bih da postoji humanost prema svima i da mi sa invaliditetom imamo ista prava kao svi ostali ljudi, parvo na školovanje, lečenje… Mislim da je to moguće, ali je danas to teško, ljudi su nemarni u ovakvim situacijama”, kaže Đurić.

Tromesečni projekat je podržala NVO Aktiv, a finansirala norveška ambasada.

 

 

Comments

Pročitaj još