Otvorena staza do tvrđave u Zvečanu

Šef za saradnju u Kancelariji EU na Kosovu, Kristof Štok, otvorio je danas pešačku stazu koja vodi do tvrđave u Zvečanu. Staza dugačka oko 2 km izgrađena je u okviru programa Evropske unije „Lepo Kosovo II“, koji realizuje Međunarodna organizacija za migraciju.

Pored pešačke staze, urađena je javna rasveta, postavljene table sa informacijama, klupe, korpe za otpatke i prodavnica suvenira. Takođe su urađena odmarališta i drvena ograda duž cele staze.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici EU, lokalne samouoprave na čelu sa gradonačelnikom Zvečana Vučinom Jankovićem i predstavnici Međunarodne organizacije za migraciju. Štok je ovom prilikom istakao da je na projektu bio angažovan određeni broj radnika, koji su dugo bili nezaposleni, a građanima Zvečana uputio molbu da staza i okolina ostanu čisti.

„Zadržite mesto čistim, kako bi i posle mnogo godina i dalje svi mogli da uživaju u ovom mestu. Projekat je omogućio upošljavanje 26 radnika, koji su dugo bili nezaposleni“, istakao je Štok.

Janković je se donatorima i realizatorima projekta zahvalio, jer, kako kaže, izgradnja staze i propratnih objekata, omogućiće Opštini Zvečan da traži određena sredstva i za konzervaciju tvrđave.

„realizacijom ovog projekta stvoreni su uslovi da možemo tražiti neka nova sredstva za konzervaciju zvečanske tvrđave u nekom narednom periodu, kako bismo ostavili to za neka nova buduća pokolenja. Zahvalio bih se u svoje lično ime i u ime opštine Zvečan svim radnicima koji su se maksimalno potrudili da danas dobijemo ovu stazu sa svim pratećim stvarima koje je krase. Želeo bih da ova staza ostane ovako čista, i mi ćemo se, ja vam sada obećavam, maksimalno potruditi da to obećanje ispunimo“, naveo je Janković.

Projekat „Lepo Kosovo II“, koji je realizovan u periodu od aprila do avgusta tekuće godine, EU je uložila 105.412 evra. Godine 2013. EU je sprovela projekat Lepo Kosovo I, u okviru kog je finansirala renoviranje krova manastrira Banjska, kao i renoviranje fasade i dvorišta Osnovne škole Sveti Sava u Žerovnici.

 

Comments

Pročitaj još