• Početna>
  • Vesti>

Izložba fotografija hrama Svetog Dimitrija na Filozofskom fakultetu

 

Povodom obeležavanja desetogodišnjice od osvećenja hrama Svetog Dimitrija, na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, večeras je otvorena izložba fotografija mitrovačkog hrama. Izložbu je organizovao Gradski muzej iz Kosovske Mitrovice u saradnji sa Privremenim organom opštine Kosovska Mitrovica, u okviru Mitrovdanskih svečanosti.
Izložbu čine amaterske fotografije zabeležene objektivima građana. Izloženo je ukupno sedamnaest fotografija a građani će moći da ih pogledaju u narednih sedam dana, kaže Aleksandar Milosavljević, istoričar umetnosti u Gradskom muzeju. Portparol Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Sergej Zaporožac kaže da je ova izložba samo uvertira u centralno obeležavanje Mitrovdana koje je planirano za subotu, 7. novembar. Tada će ,u Mitrovačkom dvoru, biti održana svečana Mitrovdanska akademija pod sloganom „Mladost Svetom Dimitriju“. „Cilj nam je da upoznamo građane sa samim procesom podizanja hrama i sa ljudima koji su učestvovli u tome. Mitrovdanskim svečanostima mi zbližavamo građane sa njihovim hramom koji ima važnu ulogu u kulturi, duhovnosti pa i opstanku naroda na ovom prostoru“, kaže Zaporožac.
Na Mitrovdanskoj akademiji učestvovaće mališani iz PU Danica Jaramaz, učenici nižih razreda i hor OŠ Sveti Sava, crkveni hor “Branislav Nušić” i mnogi drugi. Nakon otvaranja izložbe, u amfiteatru Filozofskog fakulteta, prikazan je film o hramu Svetog Dimitrija, u produkciji televizije Most.
Podsećamo da će sutra u 16h, u hramu Svetog Dimitrija, a pod okriljem Mitrovdanskih svečanosti, biti održano književno veče „Zavičajni pisci Aleksandru J. Despotoviću“, koje organizuje Gradska biblioteka Vuk Karadžić.

2            3

Comments

Pročitaj još