• Početna>
  • Vesti>

Osnovana studentska kancelarija za borbu protiv ulaska tzv. države Kosovo u UNESCO

Studentska kancelarija iz koje se odvija borba protiv mogućeg ulaska tzv. države Kosovo u UNESCO otvorena je prošle nedelje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Jedan od organizatora ove akcije, student doktorskih studija na Katedri za istoriju, Jovan Aleksić kaže za naš program  da studenti pokušavaju da apeluju na evropsku i svetsku javnost kako srpske svetinje ne bi prešle u ruke onih koji su ih rušili, palili, skrnavili.

Aleksić  ističe da su studenti do sada poslali pisma velikom broju zemalja koje će glasati na Generalnoj konferenciji UNESCO-a  o prijemu tzv. države Kosovo u UNESCO.

„Mi smo pokušali da kontaktiramo diplomatske predstavnike svih 195 država članica UNESCO-a i pošaljemo pisma u kojima navodimo zbog čega mi mislimo da Kosovo ne može postati članica ove organizacije“, ističe Aleksić.  On dodaje da pisma sadrže fotografije uništenih i spaljenih crkava i manastira kao očigledan argument zbog čega tzv. država Kosovo ne može biti članica UNESCO-a.

Pisma su poslata na adrese preko 60 zemalja, a studenti su pokrenuli i internet prezentaciju na kojoj se nalazi materijal koji svedoči o stradanju srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

„Mi smo na našoj zvaničnoj internet stranici (https://studentizaistinu.wordpress.com) okačili veliki broj fotografija, snimaka, filmova i drugog materijala koji govori o uništavanju hrišćanske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. Ovo je najvažnija borba naše generacije. Ovo je borba za našu istoriju. Ovo je borba za očuvanje najvažnijeg dragulja naše srednjovekovne civilizacije. I zato moramo biti uporni, složni, svesni i savesni“, poručuje Aleksić.

Aleksić je istakao da će studenti Univerziteta u Kragujevcu sutra, 5. novembra, organizovati protest sa koga će poslati jasnu poruku protiv ulaska tzv. države Kosovo u UNESCO. On navodi da postoji mogućnost da se u Kosovskoj Mitrovici organizuje još jedan protest, koji bi bio održan na dan glasanja.  Kancelariju za borbu protiv ulaska Kosovo u UNESCO vode studenti Prištinskog univerziteta u saradnji sa studentima drugih univerziteta u zemlji i regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je danas u Parizu odlaganje debate o članstvu Kosova u UNESCO. Kako je ranije najavljeno, za datum održavanja debate na ovu temu, predviđen je 9. novembar.

 

 

Comments

Pročitaj još