• Početna>
  • Vesti>

Filozofski fakultet – 55 godina očuvanja nacionalnog identiteta

Filozofski Fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici proslavio je danas 55 godina uspešnog rada I postojanja.

Svečanoj akademiji prisustvovali su dekani fakulteta univerziteta u Srbiji i regionu, predstavnici znamenetinith ustanova kulture Matice srpske i Vukove zadužbine, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, brojni profesori i studenti fakulteta. Učešće u obeležavanju velikog jubileja jedne od najstarijih visokoškolskih ustanova na Kosovu i Metohiji, uzeli su i studenti. Kulturno-umetnički program pripremili su studenti Filozofskog fakulteta, Fakulteta umetnosti i plesna grupa Street Dance iz Kosovske Mitrovice.

Dekan Filozofskof fakulteta prof. Dr Branko Jovanović istakao je da je značaj ovog fakulteta u današnjem vremenu presudan.

„Okolnosti u kojima je fakultet osnovan i u kojima je funkcionisao često su bile takve da nisu išle na ruku životu, a kamoli akademskoj zajednici“, istakao je Jovanović i dodao da je uloga fakulteta u ovim teškim vremenima da se izbori za očuvanje nacionalnog identite na Kosovu i Metohiji.

„Budite ponosni jer ste ostvarili jednu misiju, i zajedno sa svojim studentima svesni ste da se iz ovog haosa mora ostvariti neka nova vertikala, neki novi oslonac“, poručio je rektor Univerziteta prof. dr Srećko Milačić u svom obraćanju.

Ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prisutnima se obratio Načelnik školske uprave u Kosovojoj Mitrovici, koji je istakao da je Filozofski fakultet za 55 godina stvorio kvalitetan naučni kadar kojiumnogome pomaže u očuvanju srpskog obrazovnog sistema na Kosovu i Metohiji.

„Imate čime da se ponosite i hvala vam na tome“, poručio je Stojčetović.

Filozofski fakultet neguje dobre onose sa brojnim fakultetima u zemlji i regionu, kao i ustanovama kulture. Jubilej je bio prilika da ova ustanova uruči zahvalnice Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Matici srpskoj, Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, osnovnim školama Branko Radičević i Sveti Sava iz Kosovske Mitrovice, Televiziji Most, brojnim profesorima, studentima i drugim ustanovama koje godinama na svoj način doprinose kvalitetnom radu ove ustanove – oslonca akademske zajednice na Kosovu i Metohiji.

 

Comments

Pročitaj još