Težimo miru – poruka mladih iz Kosovske Mitrovice

Povodom Međunarodnog dana mira, u prostorijama opštine Kosovska Mitrovica, danas je organizovana debata na kojoj su mladi raspravljali na temu mira.

Predsednik privremenog organa opstine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić smatra da je vreme da srpska zajednica pokaze jedinstvo, jer će na taj način postići mir i drugim zajednicama poslati pozitivne signale u cilju očuvanja mira.
“Srpski narod na Kosovu I Metohiji potvrđuje da je opredeljen za dijalog. Naša retorika nije nasilna, i neće biti takva ni u narednom periodu. Želimo da I druge strane budu opredeljene za zajedništvo”, poručio je Spirić.
Milica Stašić kaže da je glavni cilj Srba kao naroda treba biti podizanje svesti o pomirenju i dodaje da mir mora postati standardna pojava u drustvu.
“Mi težimo miru,a li su spoljni uticaji drugačiji. Moramo da težimo da mir postane standardna pojava I prevashodno cilj svih nas, a ne tema debate”, kaže Stašić.
Teme debate bile su Mir u regionu, Zašto mir nije opcija, Uloga pomirenja u rešavanju sukoba, Religija i nacionalizam i Politička borba kao protivnik mira u svetu.

 

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."