Protest radnika MUP-a Srbije sa Kosova i Metohije

Radnici policijskih uprava MUP-a Srbije sa Kosova i Metohije protestovali su danas u Kosovskoj Mitrovici tražeći da se njihov status reši u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Nakon Briselskog sporazuma, određenom broju radnika koji nisu integrisani u KPS, dodeljene su privremene, tj. posebne penzije. Današnjim protestom, radnici traže da, oni koji ne žele da primaju posebne penzije, budu raspoređeni u policijske uprave MUP-a u drugim gradovima Srbije.
Rajko Šekularac, koordinaror radne grupe radnika MUP-a sa Kosova i Methije, kaže da su se radnici u više navrata obraćali nadležnim institucijama Republike Srbije. Iako je nakon martovskih protesta premijer Aleksandar Vučić naložio formiranje radne grupe, do danas nije postignuto zadovoljavajuće rešenje.
“Ta radna, bolje reći neradna grupa, već peti mesec nije uspela da donese svoj predlog zakona, iako smo im mi dostavili naš predlog zakona, kojim bismo mi bili zadovoljni. Zato smo danas odlučili da protestujemo, i da još jednom iznesemo svoje zahteve, i uputimo ih direktno premijeru. Očigledno je da jedini on može naložiti da se naš status reši u skladu sa Ustavom Republike Srbije”, ističe Šekularac.
Šekularac je najavio masovnije proteste i spremnost radnika da svoje nezadovoljstvo iskažu mirnim okupljanjem i na dan dolaska premijera Aleksandra Vučića, čija je poseta u najavi, ukoliko se do tada ne postigne nikakav pomak u reševanju problema radnika.
Nakon okupljanja ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, više stotoina radnika nastavilo je mirni protest jednočasnovnim blokiranjem administrativnog prelaza Jarinje, iz pravca Raške, jer, kako kažu, nemaju problem sa institucijama u Prištini, već institucijama Republike Srbije.

 

 

Comments

Pročitaj još