• Početna>
  • Vesti>

Međunarodna naučna konferencija “VEK SRPSKE GOLGOTE 1915 – 2015”

Međunarodna naučna konferencija “Vek srpske golgote 1915-2015“ svečano je otvorena danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovkoj Mitrovici. Tokom dvodnevne konferencije, naučnici iz 10 evropskih zemalja predstaviće 107 priznatih naučnih radova.
konferencijom, Filozofski fakultet uključio se u obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Dekan filozofskog fakulteta prof. dr Branko Jovanović ističe da je jedan od značaja ove konferencije sagledavanje srpske golgote iz više aspekata, kako istorijskog, tako i prsihološkog, sociološkog, književno-teorijskog…
Jovanović ističe da je prelazak srpske vojske preko Albanije bio nezabeležen poduhvat u dotadašnjoj istoriji. Narod koji je napusto svoju zemlju, da bi se potom vratio, oslobodio je i zadivio ceo svet. Ipak, Jovanović kaže da se srpsko stradanje ovime nije završilo.

„Teške muke po srpski narod niti su otpočele 1915, niti su se tada završile. One su se produžile do naših dana. Zato smo ovu konferenciju nazvali „Vek srpske golgote 1915-2015“ kako bismo potencirali da to stradanje traje i danas. I mi nastojimo da ga osvetlimo, i to kroz multidisciplinarni pristup“, kaže Jovanović.
Jovanović je u svom obraćanju prisutnima ukazao i na problem inicijative da tzv. nezavisno Kosovo bude primljeno u UNESCO.

„Raspeće južne srpske pokrajine sadržano u nazivu projekta„Kosovo i Metohija između nacionalnog identite i evrointegracija“ u čijim se okvirima održava i ova konferencija , ogleda se kroz nastojanje da se takozvano nezavisno Kosovo primi u UNESCO, a time srpska crkvena baština predstavi kao nesrpska, odnosno kao albanska, iako su neoborivi naučni dokazi koji takva nastojanja potpuno negiraju“, zaključuje Jovanović.

U toku konferencije, između Filozofskog fakulteta i Instituta za političke studije iz Beograda biće potpisan Memorandum o naučnoj saradnji.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Srećko Milačić učesnicima je poželeo uspešan rad i dodao da će u savremenoj srpskoj nauci tema konferencije uvek biti aktuelna.

„To ne vazi za odredjenu disciplinu, jer se istorijske, filozofske i književne realnosti međusobno prepliću i čine milje u dubljem sagledavanju problema“, kaže Milačić i dodaje da je na naučnicima da razmrse upletenu mrežu istorijih činjenica, u cilju sagledavanja istine.

Ovom konferencijom Filozofski fakultet započeo je obeležavanje 55 godina postojanja.

 

Comments

Pročitaj još