• Početna>
  • Vesti>

Memorandum o saradnji Društva novinara Kosova i Metohije i Asocijacije profesionalnih novinara Kosova

sreda 02. septembar 2015. godine

Društvo novinara Kosova I Metohije i Asocijacija profesionalnih novinara Kosova ovog meseca će potpisati memorandum o saradnji, koji za cilj ima poboljšanje položaja novinara na ovim prostorima.
Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji Budimir Ničić kaže da će jedan od prvih zajedničkih aktivnosti biti pokretanje inicijative da se zakonski reguliše status novinara, tj. da se napadi na novinare okarakterišu kao napadi na lica koja vrše posao od javnog značaja.
„Smatramo da bi to sprečilo pretnje i napade na novinare, jer bi kazna za počinioca bila veća“, ističe Ničić, jedan od učesnika diksusije „Zašto je sloboda medija važna za demokratiju“ u organizaciji misije OSCE na Kosovu.
Ove godine je zabeleženo šest napda na novinare srpske nacionalnosti i četrnaest napada na novinare albanske nacionalnosti. Niko od napadača nije uhapšen, niti procesuiran. Ničić smatra da nekažnjavanje ovih dela dodatno ohrabruje napadače.
Inače, od 1999. godine na Kosovu i Metohiji stradalo je sedam novinara srpske i dva albanske nacionalnosti. Ničić ističe da EULEX u svojoj bazi podataka ima samo jedan slučaj, kao i da se ovim pitanjem svojevremeno bavio i UNMIK, ali nesupešno. Naime, UNMIK je jedan slučaj iz 1999. godine otvorio tek 2005. godine, da bi ga odmah nakon otvaranja i zatvorio.
„Mi delimo slične probleme. Hoćemo da poboljšamo saradnju i planiramo da zajedno apliciramo za projekte kod međunarodnih donatora. Ovo je jedini sporazum između Srba i Albanca koji će biti potpisan bez ikakvog posrednika“, zaključuje Ničić.

Prilog: izjava Budimira Ničića

preuzimanje (1)

 

autor: Tijana Đorđević

Comments

Pročitaj još